babygebaren zwart wit

Babygebaren, communiceren met je kind voordat hij kan praten

Mijn vrouw komt wel eens met die nieuwe “gekke” ideeën, dat ik haar eerst even dom aankijk en zeg “watte?” Dit was ook weer zoiets, babygebaren en ze had er ook een boek van. Nog nooit van gehoord, maar tijdens een weekendje weg begon ik er ook in te lezen en klonk het ook allemaal heel logisch. Toen we het dat weekend ook gingen proberen en we gelijk resultaat zagen werd ik ook enthousiast. 

Die kleine kereltjes hebben dus al veel meer door dan je denkt en voordat ze kunnen praten kunnen ze al met je communiceren. Dit kan door babygebaren, heel grappig. Bij onze oudste begonnen we ermee toen hij al bijna kon praten dus veel hebben we niet gedaan. Hij maakte vooral de gebaren van lamp, want hij was gefascineerd oor lichtjes.

Bij de jongste zijn we er al eerder mee begonnen en de laatste weken doet hij steeds meer. Leuk voor ons en scheelt hem een hoop frustratie omdat hij ons dingen duidelijk kan maken. Je kunt ook zelf kiezen welke gebaren je wil gebruiken, wat je handig vindt.

Op het moment gebruiken wij deze baby gebaren, hij is nu 11 maanden oud:

 • Meer/ nog een keer (Bijvoorbeeld voor als hij meer eten wil)
 • Doei doei (een bekende die iedereen wel leert, maar is natuurlijk ook gewoon een gebaar)
 • Moi (hallo zoals we in Drenthe zeggen)
 • Lekker (voor als het eten lekker is)
 • Lamp/licht (omdat deze met de oudste ook zo leuk was)
 • Optillen
 • Eten
 • Melk/borstvoeding
 • Dingen aanwijzen

Deze baby gebaren zijn we mee bezig, die doet hij zelf nog niet, maar snapt hij al wel.

 • Slapen
 • Plassen
 • Poepen
 • Papa
 • Mama
 • Au
 • Helpen

Zo leuk om hem nou al te zien en dat je echt al met hem kan communiceren. Wij gebruiken dit boek: “Babygebaren, gebaren met je kind voor hij kan praten.” Staat naast een leuke uitleg ook een groot overzicht van alle gebaren in die je kan doen. Ze zijn echt al slimmer dan je denkt.

 

Ik ben graag lekker creatief bezig en kan daar heerlijk over wegdromen. Heb een passie voor de natuur en dieren en een groot verlangen om alles in mijn leven zo puur en echt mogelijk te houden, ik hou ervan om van gebruikte producten nieuwe hippe dingen te creëren en pak graag mijn gitaar erbij. Ik ben zeker geen expert of het perfecte voorbeeld van hoe het moet, maar schrijf wel graag over de weg die ik afleg naar meer tijd bij mijn gezin thuis met een groene & bewuste levensstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *