eetbare bostuin

Start maken voor de bostuin | Permacultuur

Nou ja “start,” hier heb ik eind zomer al een klein beginnetje mee gemaakt, het was ook een soort test om te kijken hoe het werkt. Vandaag heb ik even gekeken hoe het met dit experiment ging. Het staat op de planning om dit voorjaar met de achtertuin bezig te gaan en hier willen we ook een stuk reserveren voor een bostuin of permacultuur zoals dat zo mooi heet. 

Laat ik voorop stellen dat ik mijzelf nog niet echt zag als iemand met een moestuin, maar eten uit eigen tuin trok mij natuurlijk wel. Net zoals anders kan ik daar dan weer uren informatie over opzoeken en op een gegeven moment kwam ik op een website over een eetbare bostuin terecht. Dit was heel anders dan het traditionele moestuinieren en trok gelijk mijn aandacht. Iets verder leerde ik dat dit onder het begrip permacultuur valt, waarbij de perma een afkorting is voor permanent.

Ik was direct enthousiast. Permacultuur staat voor mij voor de manier waarop de natuur of de schepping het bedoeld heeft.

Permacultuur Nederland omschrijft het op deze manier:

Permacultuur is een bundeling kennis om een functioneel ecosysteem om mensen heen te ontwerpen. Permacultuur beschouwt de mens hierbij als onderdeel van het ecosysteem en niet als iets wat ernaast of erboven staat. Deze ontwerpen kunnen gericht zijn op voedselvoorziening, waterzuivering, bosbrandwering etc. Een permacultuursysteem kan zich ook op meerdere functies tegelijk richten. De mens dient een keuze te maken wat het ecosysteem dat hij of zij wil ontwerpen voor functie dient te hebben. Aan de hand van dat doel kan begonnen worden met het ontwerpen van een goed systeem.
Op de site van permacultuur Nederland staat echt gigantisch veel informatie en je kan er ook een gratis cursus als inleiding op permacultuur downloaden. Voor wie geen zin heeft om dat allemaal te lezen wil ik hier even de 2 belangrijkste dingen voor mij delen zodat je een goed beeld krijgt van permacultuur.

Verschillende lagen van begroeiing

Met permacultuur werk je op een stuk grond in meerdere lagen van begroeiing gebaseerd op hoogte. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de ruimte in tegenstelling tot een gewone moestuin. Je kan het onderverdelen in de volgende lagen.
permacultuur begroeinglaag
1) Hoge bomen (Walnoten, tamme kastanje, hoge fruitbomen) 2) Lage bomen (laagstam fruitbomen) 3) Klimplanten die je tegen een boom op kan laten groeien (druiven, bonen, kiwi) 4) Struiken (bessen & frambozen) 5) Kruidlaag (groenten, kruiden & bloemen) 6) Bodemkruipers (komkommers, pompoenen) 7) Knolgewassen (aardappelen, wortels, uien, knoflook)

 

Een simpel voorbeeld is dat je dan dus een appelboom hebt waar een druif tegen aan groeit. Onder de boom staat een bessenstruik en daarvoor staan weer verschillende groenten. In de bodem heb je nog wat wortels staan. Elke plant profiteert van de zon en zit de ander niet in de weg. Op deze  manier maak je veel meer gebruik van de ruimte die je hebt in vergelijking met een moestuin waar je vaak maar 1 laag gebruikt. Het verhoogt ook de diversiteit op het kleine stukje grond wat weer goed is voor de gezondheid van planten. Het is ook gebruikelijk om een paar niet eetbare planten er bij te zetten die wel een andere goede functie hebben zoals het afweren van luizen.

Mulch bodembedekking

Als bodembedekking wordt vaak mulch gebruikt, je ziet nergens gewoon zwarte grond. Over de hele bodem wordt een laag van houtsnippers/stro/karton gelegd. Dit heeft meerdere voordelen:

 • Het houdt onkruid tegen
 • Houdt vocht beter vast
 • Vergroot het bodemleven omdat het allemaal verteert

Heb ook een video geplaatst van iemand die het belang van houtsnippers veel beter kan uitleggen dan ik ooit zal kunnen doen, bekijk het filmpje hier.

mulch permacultuur
Mulch van houtsnippers

 

Mijn start

Onze achtertuin is dus nog niks aan gedaan, maar de voortuin hadden wel al wel aangepakt. Hier hebben we al bewust veel boomsnippers gebruikt en het voordeel van het onkruid klopt zeker. Daarnaast ziet het er ook nog eens leuk uit.

Op een stukje van het gazon wat er al in lag wilden we ook wat kersenbomen plaatsen. Om hier een goed bodemleven te starten en goede humus in de grond te krijgen heb ik hier de “karton techniek” toegepast. Dan plaats je stukken karton op bijvoorbeeld gras of onkruid en dit zorgt ervoor dat het gras dood gaat en verteert, wat weer zorgt voor goede humus en voeding. Het zorgt er ook voor dat er geen onkruid meer groeit op die plek. Uiteindelijk verteert het karton  ook wat ook weer extra voeding oplevert.

Let er wel op dat je geen karton gebruikt waar nog plastic of inkt op zit of verlijmde stukken heeft, dit wil je natuurlijk niet in de bodem hebben.

Ik weet nog goed dat ik dit heb gedaan in de voortuin, want het was een snelle operatie. Het ziet er natuurlijk wel belachelijk uit als iemand allemaal stukken karton om zijn planten heen legt. Gelukkig gaan er niet heel veel auto’s bij ons langs en heeft volgens mij niemand het gezien. Het karton heb ik weer afgedekt met houtsnippers.

Vandaag ging ik eens kijken hoe de onderste laag er nu uitzag. Resultaat was ik zeker tevreden over, want al het gras is verdwenen en kon ook geen sporen meer zien van het karton zoals je in filmpje hieronder kan zien. Daarmee is de bodem dus al zeker verbeterd.


Dit was al een leuke test en ik ga dat straks dus hopelijk in de achtertuin wat groter aanpakken zodat we dingen kunnen eten uit eigen tuin.

Zo, dat was toch een veel groter bericht geworden en met meer informatie dan ik van tevoren had gedacht. Wilde eigenlijk gewoon kort iets laten zien, hoop dat ik wel een beetje duidelijk heb kunnen maken wat permacultuur is. Voor meer informatie zou je echt op deze site moeten kijken: Permacultuur Nederland

 

 

Ik ben graag lekker creatief bezig en kan daar heerlijk over wegdromen. Heb een passie voor de natuur en dieren en een groot verlangen om alles in mijn leven zo puur en echt mogelijk te houden, ik hou ervan om van gebruikte producten nieuwe hippe dingen te creëren en pak graag mijn gitaar erbij. Ik ben zeker geen expert of het perfecte voorbeeld van hoe het moet, maar schrijf wel graag over de weg die ik afleg naar meer tijd bij mijn gezin thuis met een groene & bewuste levensstijl.

3 comments on “Start maken voor de bostuin | Permacultuur

 1. Leuk om te lezen!!!! Wij hebben geen achtertuin en de voortuin is al geregeld. Maar ik zou bijvoorbeeld willen weten hoe je struikjes die het minder doen (door wortels van een hoge eik ) beter kunt laten groeien.

  Veel succes jij!

  1. Ja, dat is wel lastig, want het zal al een eik zijn die daar al jaren staat. Die pakt zoveel zonlicht en water dat er voor andere planten weinig overblijft. Je zou kunnen zorgen dat je onder de struiken ook een goede mulch laag legt zodat het water goed wordt vastgehouden en wat extra voeding door bijvoorbeeld compost of een organische meststof is nooit verkeerd. Het zal lastig blijven onder een grote eik.

   Struiken die wel een goede kans van slagen hebben onder een eik is sowieso de hulst. Laurier en Rododendron doen het ook vaak wel goed.

   Bedankt voor je bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *