palletmuur

Palletmuur | Gebruik van oude pallets

Iets wat al heel lang op mijn to-do list stond, een muur maken van pallet hout. Vorige week heb ik er eindelijk een begin meegemaakt en ben heel blij met het resultaat. In de woonkamer en boven de keuken hebben we een stukje muur bekleed met pallet hout.

Op mijn werk komen heel veel pallets binnen en daaronder zitten ook heel veel ‘wegwerp’ pallets. Hier zit geen statiegeld op zoals euro pallets en wordt dus niet meer gebruikt, zonde natuurlijk. Veel van dit hout kan je nog prima gebruiken om leuke dingen van te maken zoals bijvoorbeeld een pallet muur, kijk maar eens op pinterest wat er nog meer van pallets wordt gemaakt. Dit zal ook zeker niet mijn enige pallet project zijn.

Welke pallets kan je gebruiken voor je diy projecten?

De meeste pallets hebben een stempel op 1 van de pootjes staan. Als er HT (Heat Treatment) of DB (Debarked) op staat kan je ze veilig gebruiken. MB (Methyl bromide) moet je zeker niet gebruiken, deze is behandeld met chemicaliën. Deze worden haast niet meer gebruikt, maar kwam er toch een paar tegen op mijn werk.

Als er geen code op staat is het een nationale pallet en zou je hem ook kunnen gebruiken, maar het is altijd beter als je weet waar de pallet vandaan komt.

pallet hout weer gebruiken
Het is lastig om de planken er in zijn geheel af te halen. Vaak scheurt de plank en het kost heel veel tijd. Ik zaag gewoon direct alle stukjes eraf.

Wij hebben zwarte schroeven gebruikt om het hout vast te maken. De ondergrond was ook van hout dus dit was makkelijk vast te maken. De zwarte schroeven geven het geheel nog iets extra’s. Als afwerking en extra bescherming komt er nog een natuurlijke was overheen.

In de woonkamer hadden wij nog een stukje uitbouw waar de meterkast vanuit de gang inzit. Dit stukje hadden wij al wel geverfd met de verf die we over hadden in de kamer. Bij pallet hout zal je altijd wat kiertjes krijgen en dan is het mooier als de ondergrond eronder een donkere kleur heeft, dat lijkt mooier dan wit.

pallet muur
Heel blij met het resultaat
pallet muur
Staat een stukje van de muur af

Boven de keuken hadden we ook nog een lelijk stuk zitten en hier hebben we ook hout tegenaan gedaan.

Zo zag het er eerst uit, al een beetje slordig geverfd met verf die we overhadden zodat de ondergrond niet wit is.
pallet keuken
Mooie strook boven de witte kastjes. Brengt gelijk wat meer sfeer en warmte in de keuken.
pallet keuken
Boven de plankjes kunnen we nu mooi onze potjes verzameling met zaden, kruiden, pitten en noten zetten

Het kost wat tijd, maar het is toch geweldig dat je zoiets moois van gratis hout kan maken.

Ik ben graag lekker creatief bezig en kan daar heerlijk over wegdromen. Heb een passie voor de natuur en dieren en een groot verlangen om alles in mijn leven zo puur en echt mogelijk te houden, ik hou ervan om van gebruikte producten nieuwe hippe dingen te creëren en pak graag mijn gitaar erbij. Ik ben zeker geen expert of het perfecte voorbeeld van hoe het moet, maar schrijf wel graag over de weg die ik afleg naar meer tijd bij mijn gezin thuis met een groene & bewuste levensstijl.

One thought on “Palletmuur | Gebruik van oude pallets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *