brandnetelgier

Brandnetelgier gemaakt

Wij hebben helaas een luizen probleem in onze kleine kersenboompjes in de voortuin. Dat willen we natuurlijk op een natuurlijke manier oplossen en dit was een mooi moment om een keer brandnetelgier te gebruiken.

Onze kersenboompje staan er nu al een weekje zielig bij, ze zitten onder de luizen en de bladeren beginnen al behoorlijk slap te hangen. We hebben ze vorige herfst geplant en ze hebben dit jaar niet gebloeid. Er komen dus ook nog geen kersen aan dit jaar, maar onze perenbomen staan ook in de buurt en die willen we wel goed beschermen.

Brandnetelgier is een middeltje wat je zelf kan maken en kan worden gebruikt als anti insect middel of als een meststof. Het zit namelijk vol met stikstof en dat kan je dan als vloeibare voeding geven aan je planten.

Hoe maak je brandnetelgier?

Je plukt brandnetels en stopt deze in een emmer, dit laat je 1-3 weken staan en dan begint het te gisten. Je kunt suiker toevoegen om te helpen bij het gisten, dit heb ik niet gedaan. Je kunt de brandnetels ook een tijdje koken in water, maar ze zeggen dat dit wat minder effectief is.

Ik heb ze dus een goede week in een emmer laten staan. Ik had al gelezen dat het gigantisch ging stinken, maar toch ben je niet voor bereid op die geur, wat een stank. In ons kleine tuintje rook je het ook gelijk overal. Heb het snel in een spuit gedaan en heb de hele kersenboompje onder gespoten. Ook de perenboom en andere planten in de buurt heb ik preventief behandeld. De kersenboompjes zijn al wat opgeknapt, maar er zitten nog genoeg op. Dacht al dat ik hier wat te laat mee was, maar hopelijk beschermt het de perenbomen wel. Het was sowieso leuk om te ervaren hoe je brandnetelgier moet maken.

brandnetelgier maken
Mijn benodigdheden voor de brandnetelgier.

Stinkende handen

De stank was dus wel heel erg en omdat ik het met een spuit aanbracht kreeg ik het ook allemaal op mijn handen. Heb me hierna gelijk gedoucht, maar de geur was nog niet weg. Mijn handen heb ik nog een paar keer moeten wassen voordat de geur weer een beetje te doen was. De dag erna was het gelukkig wel weg.

Vanwege de stank zou ik het niet zo snel weer maken of misschien dan koken zodat je die rottende geur niet meer zo hebt. Het was in ieder geval leuk om brandnetels te plukken uit het park en hier een middel van te maken. Voelde me net weer een kindje die vroeger onkruid soep maakte.

Ik ben graag lekker creatief bezig en kan daar heerlijk over wegdromen. Heb een passie voor de natuur en dieren en een groot verlangen om alles in mijn leven zo puur en echt mogelijk te houden, ik hou ervan om van gebruikte producten nieuwe hippe dingen te creëren en pak graag mijn gitaar erbij. Ik ben zeker geen expert of het perfecte voorbeeld van hoe het moet, maar schrijf wel graag over de weg die ik afleg naar meer tijd bij mijn gezin thuis met een groene & bewuste levensstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *